Predrasude su odgovorne za mnoga uverenja. Uverenja kreiraju život. Vi ste odgovorni za svoj život jeste istina, ali sama esencija te istine daleko je preciznija: Vaša uverenja su odgovorna za vaš život. Ako imate uverenje da se u životu sve izjalovi, sigurno je da vam neće cvetati ruže. Uverenje da ste neadekvatni, čini da se ponašate u skladu sa tim, pa drugi jedino tako i mogu da vas vide. Uverenje da novac imaju samo loši ljudi, nikako vam neće doneti dobitak. Uverenja su svuda. Sačinjeni ste od uverenja koja su odgovorna za sve u vašem životu. Uverenja su odgovorna za to, a vi ste odgovorni za uverenja. Svako je odgovoran zato što ima mogućnost da ih menja. Da mogućnost ne postoji, ne bi bilo ni odgovornosti.

Predrasude su prisutne svuda, a osloboditi se njih znači – osloboditi se.

Kada osoba ni jednim delom sebe ne doživljava više ništa lično, niti se lično uključuje u ono što ne može, ili nije njeno da menja, tada je slobodna. Ljudi koji su doživeli transformacije nezdravih, loših, nekorisnih uverenja, uvek će potvrditi prvo to, da su počeli da osećaju slobodu i veliko rasterećenje.

Nasuprot slobodi i lakoći su teskoba, ropstvo i teret. A gde su poslednja tri, tu vladaju mrak, beznađe i nemir. U mraku je svako matiran.

Postoji još jedna važna činjenica za mrak: u mraku nema boja.

Još u 17. veku je Isak Njutn dokazao da su boje zapravo prelamanje svetlosti, a njegovu teoriju je dopunio slavni nemački pisac J. V. Gete. Gete je tvrdio da predmeti nemaju boje jer su boje ljudska iluzija. Svetlost pada na predmet, i jedan deo svetlosnog spektra se odbija. On dolazi do ljudskog oka gde stvara doživljaj predmeta u boji. Svetlost u sebi poseduje apsolutno sve boje, a boje koje se odbiju o predmet i pojave jesu boje predmeta koji je zapravo bezbojan.

Boje utiču na podsvest svakog čoveka. Boje imaju svoj poredak, komplementarnost, odnose i svojstva. Roze najčešće budi nežna, pozitivna osećanja. Dobija se kombinacijom bele i crvene, koje takođe imaju karakter i značenja. Međutim, interesantno je istraživanje rađeno u Americi kada su grupu zatvorenika izložili roze boji. Nakon određenog vremena, osećaj prijatnosti se pretvorio u razdražljivost.

Kada se za nešto kaže da je hladno, to onda ne može da prija ni da godi. Hladna osoba svakako ne stvara osećaj prisnosti. Hladna atmosfera takođe. Epitet hladno uvek stoji uz nešto što nije pozitivno.

Ipak, postoje primeri kada nešto za šta se kaže da je hladno, ne mora da bude takvo, ali se kao takvo doživi. Za to su odgovorna uverenja, a vi ste odgovorni za uverenja.

Razmislite na trenutak o pravdi, novcu i mašti. Napišite sebi rečenicu upotrebivši sve tri reči i pročitajte je nakon čitanja teksta.

Pravda mašta i novac su neki od simbola upravo onih boja koje se zovu hladnima: zelene, plave i ljubičaste. U tople spadaju crvena, narandžasta i žuta.

Zelena je bola obilja, rađanja i ravnoteže. Gde je ravnoteža, tu je i harmonija, pa je zelena i boja zdravlja. Zelena se vezuje za osećaj sigurnosti i pripadanja. Zanimljiv je podatak da američki Indijanci ovu boju povezuju sa voljom.

Pored umirujućeg svojstva, zelena ima pozitivan efekat na vid i povišen očni pritisak.

Plava je mir. To je jedna od njenih karakteristika. Plava je i Znanje do koga ne može da se dođe bez mira. Plava je fokus razmišljanja i pravde. Plava je voda kojom se umivaš i kupaš, koju piješ i kojoj se raduješ. Neke vode su plavozelene, i kao takve imaju svojstvo obeju boja.

U kakvoj vodi bi sada da zaplivaš, i kakve je boje voda koju vidiš?

Plava predstavlja i poverenje. Koristi se u raznim terapijama, a ima značajno mesto u radnom prostoru s obzirom da povećava pozornost, time i produktivnost. Koriste je i mnogi nutricionisti u radu sa ljudima koji boluju od gojaznosti. Oni savetuju da se jede iz plavih tanjira jer smatraju da ova boja ima efekat suzbijanja apetita.

Ljubičasta je simbol bogatstva, i svega što sadrži prefinjenost. U njoj se sjedinjuju spokoj plave i snaga crvene. Zato je ljubičasta boja moći i volje. U Japanu je ova boja jedna od dominirajućih u verskim obredima.

Predmeti i pojave hladnih boja deluju udaljenije ljudskom oku, dok se oni toplih boja čine bližim. Ljubičasta, zelena i plava nisu hladne. Samo se tako zovu ;).

Izvor: umetnikzivota.com

Jelena Stegnjaić

Više o Jeleni možete videti na sledećem linku:
https://centarzalicnirazvoj.com/clan/jelena-stegnjaic/