POP-UP

Priznali ili ne, sve nas privlače stari omoti čokolada, sapuna, sladoleda… ili pop-ap knjiga (engl. pop-up – naglo pojavljivanje niotkuda).

Pop-up knjige su trodimenzionalne – okretanjem stranica one oblikuju figure i konstrukcije i uz pomoć njih, a sa ispisanim tekstom, vode radnju, pričaju priče, kakogod.

Zanimljivost i kvalitet pop-ap knjiga zavisili su i od odnosa između ilustratora, pisca i čitaoca. Ta dinamika koja se odvija unutar svega, čini stvar mnogo zabavnom.

Ako vas zanima da li je zaista istina da su ovakve knjige postojale još u 13. veku, pronađite nešto o monahu koji je tada živeo u Manastiru sv. Albana (Abbey of St Alban) u Engleskoj i njegovom pokretnom točku od papira. Monah se zvao Metju Paris (Matthew Paris).

Kasnije pojave u maniru pop-apa bile su klapna (flap), harmonika (peepshow), tunel (tunnel book). Onda je neko smislio žaluzine sa malim polugama, zatim vrteške

Osamdesetih godina prošlog veka pop-ap knjige sa sve većim odobravanjem posmatraju i priznati umetnici i kritika. Danas se u Finskoj na primer, koja važi i jeste zemlja sa najnaprednijim, fantastičnim oblicima rada u obrazovanju, i na visokim školama uči i predaje kroz slične primere.

Radionice koje ćemo organizovati, a bave se upravo ovako nečim, najavljivaćemo kroz naredne tekstove. Uživajte.

Tanja Taubner