Svaka promena i novi početak nosi sa sobom određene poteškoće. Tako je i kod promene posla. Situacija je još komplikovanija ukoliko tek sad započinjete radnu karijeru. Zato ćemo pokušati da Vam ovo iskustvo olakšamo kroz nekoliko narednih stavki.

Prvi radni dan i pripremni period

Bitno je da imate na umu da ste došli u okruženje gde su Vaše kolege već određeni period, neki dovoljno dugo da im je posao postao rutina. Procenite ko je od njih najkompetentniji i najvoljniji da Vam prenese svoje znanje i iskustva. Pažljivo prikupljajte informacije i još pažljivije ih obrađujte. Poželjno je da bitne stvari zapisujete.

Odnos sa kolegama

Ukoliko ste došli u veći kolektiv, nastojte da budete što samostalniji. Ovo zapravo važi i u manjim kompanijama. Radite ono što je u domenu Vaših obaveza, ali nikako ne preuzimajte poslove drugih. Ukoliko ih naviknete na ovo, od Vas će se to uvek tražiti i očekivati. Razvijajte dobre kolegijalne odnose ali nikako po svaku cenu, zapamtite da ste ravnopravni sa njima.

Odnos sa pretpostavljenima

Pokažite im da kompanija nije pogrešila u izboru kada je baš Vas izabrala za to radno mesto. Pokušajte da ocenite šta je ono što je u poslovanju najbitnije ali i karakter naređenog i ponašajte se u skladu sa tim. Ako ste se u početku držali svog domena rada i niste preuzimali obaveze drugih, veća je verovatnoća da to ni direktno pretpostavljeni neće tražiti od Vas. Ako se ovo ipak dešava, pokušajte da na asertivan način objasnite zašto ovo nisu Vaše dužnosti. Treba biti mudar kod ovakvih poteza i imati argumente na svojoj strani (jedan od njih je i kvalitetno obavljanje posla).

Odnos sa top menadžmentom

Saznajte kako funkcioniše hijerarhijska lestvica. Ukoliko se top menadžmentu obraćate preko direktno pretpostavljenog, poštujte to. U suprotnom možete sebi naškoditi i ugroziti svoj položaj u kolektivu. Ovo nikako ne znači da treba da trpite nepravdu ili u gorem slučaju mobing, tada ne prezajte od toga da zaštitite sebe, ali i ovde se držite argumenata i ne dozvolite da to bude samo Vaša reč protiv reči naređenog, jer možete izvući deblji kraj.

Rezime

Kvalitetan radnik se danas teško pronalazi pa nastojte da budete jedan od njih. Uđite u posao, radite ga kvalitetno, razvijajte dobre međuljudske odnose i ne dajte na sebe.

Dejan Cavnić

Više o Dejanu pogledajte na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/dejan-cavnic