ESENCIJALNO ULJE LIMUNA

Čisti telo i um.

Pomaže u osećanjima straha, žalosti i tuge.

Limun je jedno od najčešće korišćenih tropskih biljaka na svetu. Njegova pozitivna reputacija uglavnom potiče od visokih koncentracija vitamina C. Međutim, korisno je ne samo voće limuna. Kada se koristi kao esencijalno ulje, limunovo ulje se može nanositi lokalno, koristiti za čišćenje u domaćinstvu i koristiti za mnoge druge primene. Esencijalno ulje limuna, dobija se iz limunove kore, a potrebno je 75 limuna za proizvodnju 15 mL esencijalnog ulja limuna.
Limun se koristi kao osveživač vazduha zbog svog prijatnog mirisa, može se koristiti kod zdravstvene probleme kao što su glavobolja, dijabetes, visoki krvni pritisak, respiratorni problemi i astma,da pomogne u ublažavanju upale grla, upala usta i krajnika ,kao tretman za žuljeve i bradavice . Može da pomogne u lečenju oštećene kože, pilingu mrtve kože i smanjenju akni. Takođe može poboljšati izgled kose i koristiti se za uklanjanje peruti. U proizvode za ličnu higijenu dodaje se i ulje limuna. Idealno sredstvo za dezinfekciju daske za seckanje, pultova, javnih kupatila, pa čak i bolnica, pri uklanjanju mrlja od gume, ulja i masnoća sa odeće i površina, protiv uboda insekata.U kulinarstvu je svakako poznato kao ukusan dodatak kolačima, pitama i marinadama.
Ulje limuna sadrži organska jedinjenja, kao što su pinen, terpinen i terpineol, i dr. isparljiva jedinjenja. Limonen je sastojak koji čini većinu ulja limuna (oko 50 do 70%). Limuni su snažnog nutricionističkog profila i voće koje ima niski glikemijski index . Voće sadrži limunsku kiselinu, koja je prirodni konzervans i čini 8% limuna. Uprkos njihovoj kiseloj prirodi, imaju metabolički efekat kada se metabolišu u vašem telu.
Limun ima fenomenalna antioksidativna svojstva zbog jedinstvenih flavonoidnih jedinjenja. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Food Composition and Analisis, limun, kao i drugi agrumi, sadrže dominantnu klasu flavonoida koja se zove flavanoni, kao što su hesperidin i eriocitrin. Utvrđeno je da ova hraniva imaju antiinflamatorna svojstva i sposobnost uništenja slobodnih radikala. Limun sadrže i druge antioksidante, kao što su alfa- i beta-karoteni, beta-kriptoksantin, zeaksantin i lutein. Ostali hranljivi sastojci koji se mogu naći u ovim agrumima su: vitamin A,kalijum,folati i vitamini grupe B,kalcijim gvožđe i pektin.
Ulje limuna se pravi hladnim presovanjem kore limuna. Toplotna obrada, za razliku od hladnog presovanja, negativno utiče na kvalitet ulja jer uklanja hranljive materije, daje promenjen ukusa i boju. Zbog toga hladno presovana ulja imaju viši kvalitet i cenu. Limunovo ulje se takođe može proizvesti destilacijom. Destilovano ulje limuna koristi se u rastvorenim esencijama u limunovim napicima. Međutim, ova vrsta limunovog ulja ima inferioran(slabiji) miris u poređenju sa uljem koje je dobijeno hladnim presovanjem.

Prednosti esencijalnog ulja limuna

Borba protiv respiratornih infekcija kao što su bronhitis, kašalj i bol u grlu, nelagodnost zbog prehlade, groznice, gripa i astme možete ublažiti esencijalnim uljem limuna. Smanjenje krvnog pritiska i poboljšanje cirkulacije krvi,podržava funkciju imuniteta stimulišući proizvodnju belih krvnih zrnaca, detoksifikujte kožu i telo od toksina, sprečava zapaljenja. Kontroliše rad preaktivnih lojnih žlezda koje doprinose aknama i lošim kvalitetom kose. Smiruje kiselost i žgaravicu, jer pomaže uravnoteženosti želudačne kiseline tj pH nivo u želucu. Smanjuje ispucale kapilare i proširene vene. Ako se žalite na konstipaciju i esencijalno ulje limuna će vam poboljšati eliminaciju otpadnih materija iz organizma. Poseduje antibakterijskih svojstava , anti-upalnih svojstava, deluje protiv anksioznosti, poboljšava raspoloženje i sprečava emocionalne ispade i nasilno ponašanje.
Preporučljivo je da ne koristite esencijalno ulje limuna, a da ga prvo ne razblažite, jer može iritirati kožu. Mora se koristiti sa biljnim uljem, za direktno nanošenje na kožu. Biljna ulja koja se koriste uključuju kokosovo ulje, maslinovo ulje i ulje jojobe. Esencijalno ulje limuna je fotosenzitivno, što znači da ovo ulje i kao i ostala citrusna ulja NE BI TREBALO nanositi na kožu koja će biti izložena direktnom suncu ili ultraljubičastom zračenju u period od 72 sata, jer može dovesti do opekotina od sunca i nejednakog tamnjenja kože. Takođe preporučujem da ne koristite ulje limuna i ostala citrusna ulja na vašoj koži kada ste napolju, jer može doći do stvaranja plikova.

Pomozite sebi sa 1-2 kapi esencijalnog ulja limuna

 Kada se osećate napeto ili istrošeno utrljajte 1-2 kapi na slepoočnice
 Dodavanje 2-3 kapi limunovog ulja u čaj ili toplu vodu može pomoći da se oslobodite bola kod upaljenog grla
 Nanošenje nekoliko kapi limunovog ulja na nokte može ih ojačati. Takođe može pomoći u ubijanju gljivica na noktima
 Nanošenje 1-2 kapi ulja limuna iza ušiju može da vas smiri
 Nanošenjem 2-3 kapi limunovog ulja na hladne rane, žuljevi ili plikovi dnevno može pomoći da se uklone
 Namakanje kuhinjskih krpa preko noći u vodi sa 1 kapi limunovog ulja može ih dezinfikovati
 Dezinfikujte vađe ruke jednostavno tako što ćete protrljati 1 kap ulja limuna izmešu vaših dlanova
 1-2 kapi limunovog ulja mogu da pomognu da sterilišete kuhinjske radne ploča i površine
 Nanesite nekoliko kapi limunovog ulja na pamučne kuglice i koristite na koži za čišćenje
 Koristite ulje limuna u difuzeru da biste popravili raspoloženje ili ga jednostavno udahnite
 Limunovo ulje je karminativno tj reguliše stomačne gasove i rad creva, uključujući probavu, kiselinu u želucu, uznemireni stomak i grčeve. Dodajte tri kapljice limunovog ulja u vodu kako biste smanjili uznemireni stomak i kiselost.
 Miris limuna može da bude od pomoći kad su u pitanju jutarnje mučnine
 Svakodnevnim nanošenjem kapi limuna sa kremom za lice na Vašu kožu poboljšaćete izgled i tonus vaše kože.Možete ovom ulju dodati u ulje lavande i tamjana efekat će biti fantastičan!

Zanimljivosti

 Na osnovu istraživanja doktora medicine Jean Valneta korišćenje esencijalnog ulja limuna u raspršivaču, udisanjem sitnih kapljica pare ubija se
 Meningoccocus za 15 min,izazivač meningitisa
 Typhoid bacill za jedan sat, koji izaziva tifus
 Staphyloccocus aureus za 2 h(zlatni stafilokok), izazivača različitih infekcija
 Bakterija Pneumoccocus za 3 h,izazivača bolesti pluća
 Osim toga 0.2% rastvor limunovog esencijalnog ulja može ubiti bakteriju koja izaziva difteriju za 20 min i inaktivirati bakteriju tuberkuloze.

https://articles.mercola.com/herbal-oils/lemon-oil.aspx
https://www.youtube.com/watch?v=VH-qQWWvHOA
http://www.experience-essential-oils.com/benefits-of-lemon.html
www.provansasencije.com

Branka Prolić Dimitrić

Više o Branki možete pogledati na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/branka-prolic-dimitric/