When:
05/12/2018 @ 19:00 – 20:00
2018-12-05T19:00:00+01:00
2018-12-05T20:00:00+01:00
Where:
Online
Cost:
Free
Contact:
Centar za lični razvoj i savetovanje Kesejić
+38162251227

Negujte sebe i vaš partnerski odnos

Ne postoji magična formula za srećan partnerski odnos. Možemo da pratimo neke smernice koje nudi porodična i bračna psihoterapija, psihološka istraživanja i iskustva iz prakse i života. Na početku veze ili braka većina nas želi da taj odnos bude dugotrajan i kvalitetan. Ali vrlo često ulazimo i sa nerealnim očekivanjima da će sve nekako “teći glatko” i da se ogroman broj stvari podrazumeva. Život pokazuje suprotno. Svi partnerski odnosi prolaze kroz različite krize i problem. Minučin, jedan od tvoraca porodične terapije rekao je: “Kamen temeljac današnjih veza i brakova je rečenica …i tako su živeli srećno do kraja života, pa nije ni čudo što sve ljubavi padnu na tom ispitu”. Partnerske krize i problemi nisu same po sebi pokazatelj toga da li je odnos dobar ili loš. Načini na koji partneri komuniciraju problem i kako se trude da ih reše je ono što govori o kvalitetu odnosa.

Da bismo negovali i razvijali partnerski odnos, moramo prvo sami da budemo mentalno, emocionalno i fizički fit. Takođe, treba da zaboravimo na razna iracionalna uverenja o ljubavi I očekivanja od partnera. Partner nas ne može “spasiti”, ne čita naše misli, a brak ne treba da bude jedina stvar koja nam ispunjava život. Kvalitetni partnerski odnosi su izvor zdravlja I zadovoljstva, suprotno tome loši partnerski odnosi su izvor bolesti i nezadovoljstva. Nezadovoljstvo partnerskim odnosima preliva se na sve oblasti života. Šta je najvažnije za dobar partnerski odnos? Vaš partnerski odnos mora biti i vama i vašem partner na vrhu liste prioriteta. Da, naš odnos je važan i mi ćemo se truditi da ga negujemo i razvijamo. Ništa ne treba da se podrazumeva, ništa ne uzimamo zdravo za gotovo i ništa se ne menja i ne rešava samo od sebe.

Svaki brak prolazi tokom vremena normalne razvojne faze: zabavljanje i ulazak u brak, proširenje porodice, brak sa bebom, brak sa malim detetom, brak sa školskim detetom, brak sa adolescentom, faza “prazno gnezdo” kada deca napuštaju dom, faza ponovnog zbližavanja sa partnerom i starost zajedno. U većini brakova nakon početne zaljubljenosti I formiranja porodice partneri dožive neku vrstu razočarenja. Parovi koji na konstruktivan način prebrode taj period i iskoriste bračnu krizu za razvoj i rad na sebi kao paru, dugoročno mogu da ostvare kvaliteniji odnos. Svaki period nosi svoje problem u partnerstvu a načini rešavanja problema u jednoj fazi utiču na to kako brak napreduje u sledećoj.

Razvijanje I jačanje emocionalne povezanosti sa partnerom je temelj skladnog odnosa i resurs za konsktruktivno rešavanje problema i u odnosu i van njega. Emocionalno distanciranje od partnera je, suprotno tome, tihi prećutni ubica srži odnosa koji se nevidljivo uvlači u odnos. Kako jačati emocionalnu povezanost sa partnerom: Donesite odluku da vam je vaš bračni odnos uvek važan; odvojite vreme samo za sebe i vašeg partnera; komuniciratje o svojim osećanjima; provodite više vremena u krevetu; imajte redovne zajedničke aktivnosti.

Postoje tri komponente partnerskog odnosa: intimnost, strast i privrženost. Intimnost se odnosi na bliskost sa partnerom, odnos poverenja i topline. Strast je intenzivna fizička privlačnost koju partneri osećaju jedan prema drugom. Privrženost je jedna vrsta svesne odluke da pripadamo tom odnosu I da ostajemo u njemu. Ne postoje dve iste partnerske veze ali postoje tipovi veza i vrste ljubavi. Ne sadrži svaka ljubavna veza sve ove tri komponente. Tokom vremena veza može da se menja, da razvija neku komponentu ili da je gubi. Ljubavne veze koje sadrže samo jednu komponentu su manje stabilneod ljubavnih veza sa dve ili sve tri komponente.

Primer ljubavne veze sa samo jednom komponentom je zaljubljenost, koja se bazira samo na strasti. Partneri se privlače, žele da budu stalno zajedno. Naglasak je na telesnoj I seksualnoj bliskosti. Ipak, oni se ne poznaju dobro, nemaju izgrađenuemocionalnu intimu i poverenje. Ovakva veza počiva na požudi i idealizovanim slikama sebe i drugog. Ukoliko se vremenom ne razvije u neku drugu vrstu ljubavi, relativno je kratkog daha i može u trenutku da se prekine. Prava ljubav sadrži sve tri komponente partnerskog odnosa. Postoji jaka seksualna privlačnost, uz izgrađenu emocionalnu bliskost i pripadnost odnosu. Partneri su i prijatelji koji uživaju da provode vreme zajedno, osećaju se sigurno i voljeno, ali su se i obavezali jedno drugom i svom odnosu. Duboko verujem da je jedini zdrav put negovanja partnerskog odnosa svakodnevni trud koji ulažemo u njega.

Link za praćenje:
https://www.youtube.com/watch?v=P9cbx869wmo

Predavač: Branislava Pavlović
Više o predavaču možete pogledati na sledećem linku:
https://centarzalicnirazvoj.com/clan/branislava-pavlovic/

Prijateljski pozdrav,

Sandra Kesejić
Osnivač i predsednik Centra za lični razvoj i savetovanje Kesejić
Trener za lični i poslovni razvoj
https://centarzalicnirazvoj.com/clan/sandra-kesejic/