Ako uživate u fitnesu i treniranju, dobra vest je da na desetine načina možete iskoristiti snagu aromaterapije u sportu i vežbanju. Sa svojom sposobnošću da funkcioniše na fizičkom i psihološkom nivou, aromaterapija može da vas motiviše kada započnete novi režim vežbanja, da olakšate bol u mišićima i  čak da usredsredite mozak na ciljeve koje želite da postignete.

Uvek sam gledala da odaberem i preporučim ono što je najbolje i što daje rezultate pa sam tako imala sreću da se susretnem i sa uljima Young Living kompanije.Pošto smo sportska familija (istina ja sam rekreativac a ostali ukućani su u profesionalnom sportu,)isprobali smo blagodeti ovih ulja najpre u svojoj kući!Čista,organska ulja  kompanije Young Living pružaju trenutne, efektne rezultate bez štetnih nuspojava. Ova prirodna blaga su divna , sa svih aspekata dobrog zdravlja! Ona su prirodna,jednostavna,laka za upotrebu a mirišu neverovatno! Iz tog razloga vam prenosim naša iskustva.

1. Započnite vaše sportske aktivnosti sa EU đumbira

Mnogi od nas žele da započnu sa fizičkom aktivnošću, ali odlažu i čekaju da taj  “savršeni trenutak” počne. Ako vam je potreban dodatni stimulans da biste se pridigli sa kauča, EU đumbira će vas zagrejati i motivisati da ponovo obučete svoju trenerku! Ovo ulje će podstaći raspoloženje, podići vas iz letargije i pružiti poverenje kako biste ostvarili svoje planove. Ili, stavite nekoliko kapljica EU đumbira na stranice vašeg planera i aroma će vas nadahnuti i ponovo fokusirati svaki put kada ga ažurirate. Ako imate difuzer raspršite ovo ulje da vam da potrebnu volju za fizičku aktivnost koju ste sebi zacrtali.

 2. Bolji treninzi sa EU peperminta

Divna osvežavajuća aroma peperminta daće vam pravu energiju i polet u vašem koraku, jasan  um i  mogućnost da na najbolji način izrazite vašu sportsku formu . Možete koristite difuzer pre treninga da popunite prostorije sa mirisom peperminta dok se pripremate za trening ili stavite nekoliko kapi ovog ulja na maramicu i udišite pre i tokom treninga. Peppermint se dobro uklapa i sa ostalim  stimulacionim uljima kao što su ruzmarin i eukaliptus i čini da dobijete dodatnu odlučnost i volju. Takođe možete dodati nekoliko kapi EU peperminta na kuglicu vate i postaviti ih u patike za treniranje da bi vam i patike mirisale!

3. Dodatni efekti treninga sa EU limunovom travom

Citral, je jedinjenje poznato po tome što podržava proizvodnju toplote u vašem telu (proces koji se  naziva termogeneza), koje se u visokom procentu nalazi u limunovoj travi i na taj način podržava dobru energiju i omogućava vam održavanje težine na zdrav način.

Sve što vam treba je da nanesete 4 do 6 kapi ulja na kožu ili stopala pre treninga.Ako vam je vežbanje ili trening bio naporniji, možete  koristiti limunovu travu nakon što napustite teretanu ili teren tj posle treninga. Za najbolje rezultate kombinujte  je sa bosiljkom, muškatnom kaduljom(clary sage) i frakcionisanim kokosovim uljem i utrljajte mešavinu na delove tela koje želite,

4. Pre treninga utrljajte EU ruzmarina

Svi znamo važnost zagrevanja pre treninga kako bi se mišići opustili, pripremili telo za vežbanje i pomogli u sprečavanju povreda, ali aromaterapija može i ovde da ima značajnu ulogu.

Mešavina ulja koju sam napravila za sportiste i nazvala „CHAMPION“ koja sadrži ruzmarin,crni biber i grejpfrut, nanosite na telo u potezima prema srcu. Fokusirajte se na oblasti na koje ćete ciljati tokom treninga kako biste zagrejali telo i kako bi obezbedili dobru cirkulaciju tečnosti u organizmu.I uživajte u treningu!Naravno,blend CHAMPION je dostupan svima koji žele da ga probaju i koriste!

5. Po završetku sportskog dana EU Majorana

Jedan od načina da ostanete super motivisani tokom treninga jeste da se podsetite na moćnu kupku koju sebi možete napraviti kada završite vaše dnevne sportske obaveze! EU  Majorana je moćno ulje za relaksaciju mišića koje će vam pomoći da olakšate bolove, krutost i osetljivost nakon vežbanja, a takođe ćete se smiriti i na emotivnom nivou. Njegova topla, začinjena aroma se dobro uklapa sa bergamotom i lavandom.

Mešajte 2 kapi EU sa 20 ml baznog ulja po Vašem izboru (ili mleku) i umešajte u toplu vodu,telesne temperature. Ako više volite da se tuširate, umesto toga istisnite istu količinu EU u 20 ml neparfimisanog gela za tuširanje.

6. Priuštite sebi sportsku masažu

Sportska masaža podrazumeva upotrebu različitih tehnika kako bi pomogla u oporavku i rehabilitaciji nakon povrede, kao i da spreči buduće povrede. Takođe se može koristiti za poboljšanje performansi. Puna konsultacija i procena se sprovode tako da se tretman ili tretman može pažljivo prilagoditi potrebama pojedinca.

Masažno ulje-orthosport – namenjeno kako profesionalcima tako i amaterima u sportu kao i onima koji naporno rade i izloženi su težim naporima. Pruža značajno olakšanje vašim umornim mišićima.

Masažna ulja-orthoease – umiruje umorne i napete mišiće,idealno ulje za mišiće pod upalom,zategnute mišiće ili pocepane mišiće i ligamente. Antiinflamatorno ulje i analgetik (protiv bolova), podržava detokcikaciju i čišćenje, zagreva kožu, stimuliše cirkulaciju, opušta i osvežava.

Oba ulja sadrže esencijalna ulja sa kombinacijom odgovarajućih biljnih ulja.

7. EU vam mogu otkloniti napore

Ova metoda se još naziva i terapija metodom kišnih kapi. Ona je drevna tehnika masaže koja je preuzeta od Lakote Indijanaca a kombinuje umetnost aromaterapije, koristeći EU čistog terapeutskog razreda po određenom redosledu, uz specijalnu tehniku masaže. Ova tehnika je dizajnirana tako da telo dovede u ravnotežu i harmoniju  Takođe stimuliše sve sisteme tela na fizičkom i emocionalnom nivou i pomaže u detoksikaciji, balansiranju energije i promovisanju emocionalnog zdravlja. Evo nekih od mogućih prednosti ove masaže:

Uravnotežite i usklađujte energetske i strukturne sisteme tela – EU Valora često se naziva “kiropraktičar u boci”.
Ponovno poravnava kičmu  – Mikrobi duž kičme doprinose deformitetima i mogu biti uzrok bolesti kičme, kao što je skolioza. Ulja origana, majorana, majčine dušice i bosiljka imaju antivirusna i / ili anti-bakterijska svojstva.
Smanjite stres i anksioznost – ne samo da ulja mogu povećati pozitivne emocije, kao što su radost i sreća,  ona mogu pomoći da oslobodimo negativne emocije koje su podsvesno uskladištene na ćelijskom nivou.
Smanjuje upale u telu – U ovoj tehnici koriste se tri poznata, prirodna antiinflamatorna ulja, zimelen, majčina dušica i pepermint.
Relaksirajuće mišiće, čvrste i bolne mišiće, tetive i ligamente – Mišići koji su bolni, spazmični ili zategnuti  imaće koristi. Bosiljak, zimelen, majoran, čempresna i pepermint pomažu na svim nivoima.
Rešavanje bolova – Studija 2001. godine potvrdila je da postojanje zaraznih mikroorganizama blizu kičme uzrokuje bol i upale.
Stvoriti neprijateljsko okruženje za viruse i bakterije duž kičme – Poznata je činjenica da mikrobi zapravo ostaju i hiberniraju duž kičme dok naš imuni sistem ne oslabi a oni se nakon toga aktiviraju .
Poboljšati cirkulaciju – EU čempresa, majorana i peperminta imaju svojstva koja poboljšavaju cirkulaciju i/ili deluju kao njen stimulans.
Poboljšati funkcije imunog sistema – EU ulja majčine dušice i origana su poznata kao podrška imunološkom sistemu. Takođe, telo će oslobađati toksine i eliminisati viruse i bakterije i na taj način ojačavaju imuni sistem i vaše zdravlje.
Producira duboku relaksaciju i olakšava otpuštanje zakopanih emocija – EU prolaze krvno-moždanu barijeru i utiču na limbički sistem u kojem se emocije čuvaju i kontrolišu.
Pomoć detoksikaciji tela – Ulja koja imaju visok sadržaj fenola očistiće ćelijska receptorska mesta i poboljšati detoksikaciju limfnog sistema tela.

8. Wellness filozofija

ZAKLJUČAK

  • EU imaju antiseptičko, protivupalno, antidepresivno i antibakterijsko svojstvo
  • Primena ovih ulja pomaže u sprečavanju i lečenju sportskih povreda, stimulisanje i opuštanje uma i tela što vodi do viših nivoa kondicije
  • njihovo korišćenje u toniranju tela i uma na različite načine
  • priprema mišića, mišićno-skeletni, prevencija povreda, sportska medicina i sredstvo za podizanje sportske psihologije
  • za postizanje najveće uspešnosti u sportu i fitnesu.
  • za optimalne sportske performanse,
  • oporavak nakon opuštanja.
  • pomoć u bržem oporavku, smanjujući efekat umora i podiže nivo uma i energije tela.

Konsultacije možete zakazati na email: esencijeprovansa@gmail.com

Branka Prolić Dimitrić

Više o Branki možete pogledati na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/branka-prolic-dimitric/