Svakoga dana neprestano stičeš neka znanja, na radnom mestu, fakultetu, u okviru profesije, roditeljstva, raznoraznih odnosa… Ipak, kakva su to znanja, i šta je znanje u stvari?

Ne postoji jedno znanje, iako samo jedno predstavlja jedinu poziciju iz koje možeš suštinski da se menjaš i rasteš.

Znam da znam

Znam da ne znam

Mislim da znam, odnosno ne znam da ne znam

jesu te vrste znanja

Samo Znam da znam jeste temelj za napredak u svakom smislu. Ako ti ide lako, ako je prisutan fenomen pravo mesto i pravo vreme, odnosno sada i ovde, to je znak da je tvoja pozicija dobra, da znaš da znaš. A na osnovu čega znaš? Na osnovu odnosa prema sebi i tvojim ličnim odnosom prema svemu uopšte. Ovladavanje Znanjem je veoma važno, bez obzira da li je reč o ovladavanju određenim veštinama, poslu, sebi… jer se znanjem kreiraju odnosi. Zvuči kao da je jedina svrha znanja samo nekakvo uspostavljanje relacija. Nije reč o tome.

Sve zahteva odnos. Slova preko kojih sada prelećeš pogledom, fotografija, prostor u kome se nalaziš, boja tvoje odeće, ljudi u blizini, zvuk, svetlo. Sve se bazira na odnosima, a tvoje znanje utiče na tvoje odnose jer ti te odnose kroz znanje sagledavaš i iskustveno doživljavaš. Kakvo će iskustvo biti, zavisi od pozicije tvog znanja: Misliš li da znaš?, Znaš da ne znaš?, Znaš da znaš? Jedina pozicija Znam da znam nije „priučeno znanje“, kako to u sjajnoj knjizi „Tajna magneta srca“ njen autor, Ridiger Šahe kaže. Poziciju Znam da znam čine: jasnoća, razumevanje, spokoj, suštinsko sagledavanje i čisti odnosi sa sobom, ljudima i stvarima. Kada se krene iz pozicije Znanja, stvaraju se doživljaji i iskustva koji su neprocenjivo bitni. Pomenuti autor ovo zove „doživljenim osećajnim znanjem“ koje: „…deluje mnogo snažnije od priučenog znanja. Ono postaje sastavni deo vašeg bića, daje vam snagu, sigurnost i nezavisnost.“

Izvor: umetnikzivota.com

Jelena Stegnjaić

Više o Jeleni možete videti na sledećem linku:
https://centarzalicnirazvoj.com/clan/jelena-stegnjaic/