„Mnogi recepti na koje ćete naići za  sprejeve za aromaterapiju su samo voda sa esencijalnim uljima ili eventualno drugom ili dodatnom vodenom komponentom, kao što su destilat hamamelis ili sirće sa uputstvima za rukovanje pre upotrebe. Nažalost, njima nedostaje odgovarajuća solubilizacija i razblaživanje, pored toga što su igralište za mikroorganizme. Jednako često se u formulacijama spreja za aromaterapiju preporučuje neki oblik alkohola.”

Korisnicima aromaterapije internet ponuda prepuna je receptima  od krema za lice do kućnih dezinfekcionih sprejeva, uključujući i proizvode za ličnu negu na principu “uradi sam” i navodno mnogo jeftinije. Oni koji veličaju vrline domaćeg po principu “uradi sam”  tvrde sledeće:

 • “To vam štedi novac.”
 • “Sigurnije je nego koristiti komercijalne maloprodajne proizvode.
 • “Prirodno” je bolje, a onda tačno znate šta je u njemu! “
 • “Tako lako da svako može! Nije potrebno skupo obrazovanje ili obuka! ”

Iako je sve to tačno, u određenoj meri, ovaj pristup ponekad rezultira precenjivanjem sposobnosti da pravilno i bezbedno formulišu ovakve proizvode za upotrebu kod kuće. Baš kao i kuvanje, neki recepti su jednostavni i sigurni, a drugima je potrebno malo veštine i dodatnog znanja (a neki se zaista ne mogu uraditi ako nemate potrebnog znanja iz hemije). Kada pravite sopstvene proizvode, sigurna formulacija može biti razlika između dobrih rezultata i štetnih efekata. A voda, koja je dah života, može biti neočekivani neprijatelj u našim proizvodima. Sredstva na bazi vode i vodenog rastvora (kao što su aloe, destilat hamamelis, hidrosolovi, itd.) su stanište koje predstavlja glavni izvor rasta  mikroorganizama, koji su na i u svemu u našoj sredini. Dok su neki mikroorganizmi korisni, kao što su normalne bakterije creva (koje nam pomažu da probavimo našu hranu), drugi mogu imati negativne efekte. Mnogi “prirodni” sastojci (aloe, biljni ekstrakti ili infuzije, itd.) koji se koriste u domaćim proizvodima obezbeđuju “hranu” za ove mikrooorganizme, doprinoseći njihovom rastu. Stoga, proizvodi na bazi vode kao što su sprejevi za telo ili prostorije, sprejevi za čišćenje, losioni, kreme ili gelovi moraju da sadrže sistem za konzerviranje koji sprečava  kontaminaciju i rast mikroorganizama. Poslednja stvar koju biste želeli u vašem spreju za sanitaciju je da sam preparat bude pun istih klica koje ste želeli da se oslobodite.

Profesionalni aromaterapeuti dobro poznaju ovu činjenicu i zato svoje znanje vrednuju kao zlato. Međutim, neki od njih često nisu obučeni ili im nedostaje znanje o formulaciji proizvoda, posebno onih napravljenih s vodom. Mnogi recepti na koje ćete naići za aromaterapijske sprejeve su samo voda sa esencijalnim uljima ili eventualno drugom ili dodatnom vodenom komponentom kao što su destilat hamamelisa ili sirće sa uputstvima za rukovanje pre upotrebe. Nažalost, njima nedostaje odgovarajuća solubilizacija i razblaživanje, pored toga što su igralište za mikroorganizme. Jednako često se preporučuje i neki oblik alkohola u formulacijama spreja za aromaterapiju. Ali da li je to sigurno? Bezbednost korišćenja esencijalnih ulja je od ogromne važnosti(Tisserand institut ), a pošto mnogi u zajednici aromaterapije redovno prave proizvode za ličnu i kućnu negu, želja mi je da istaknem neke pojedinosti u vezi toga.Alkohol (etanol) se može jednostavno i bezbedno koristiti kod kuće u proizvodima kao što su sprejevi za telo ili prostorije da bi:

 • Eliminisali kontaminaciju mikroorganizmima (delovati kao konzervans)
 • Pravilno rastvorite esencijalna ulja za sigurnu upotrebu

Najčešće napravljen proizvoda za kućnu radinost je vodeni sprej.Ali šta je tu još potrebno!?

Konzervans se definiše kao hemijska supstanca koja pomaže usporiti ili sprečiti rast živih mikroorganizama u širokom rasponu proizvoda, uključujući hranu, lekove i proizvode za negu tela. Živi mikroorganizmi koji obično kontaminiraju proizvode su bakterije, plesni i gljivice. Primeri jednostavnih konzervansa koji se koriste u konzerviranju hrane su so i sirće. Visokotporni alkohol je drugi koji se može koristiti u raznim potrošačkim proizvodima, u odgovarajućim i pravilnim koncentracijama.

Šta je tačno etanol i kako se alkohol može koristiti kao konzervans?

Etanol / etil alkohol (C2H6O) je jednostavno hemijsko jedinjenje. Njegove molekule čine dva atoma ugljenika (C), šest atoma vodonika (H) i jedan atom kiseonika (O). Rastvorljiv u vodi, isparljiv i zapaljiv rastvor, etanol (ETOH) se dobija fermentacijom i destilacijom skrobne biljne materije kao što su žitarice, repa, voće i šećeri.

Etanol ili etil-alkoholalkoholžestašpirit je organsko jedinjenje iz grupe alkohola. Pojavljuje se kao bezbojna tečnost prijatnog mirisa. Ime mu dolazi od arapske reči al-kuhl, što znači prašak za bojanje očnih kapaka. Proizvodi se najčešće iz skrobnih i šećernih sirovina vrenjem uz pomoć kvasca. Upotrebljava se za kao rastvarač i sredstvo za ekstrakciju, za dezinfekciju, za konzerviranje i pri proizvodnji alkoholnih pića. Služi kao polazna sirovina za celi niz hemikalija. Tako će npr. sažeta strukturna formula etanola biti CH3-CH2-OH.

Dok etanol može biti jednostavno hemijsko jedinjenje, on ima mnogo koristi. Nalazi se u raznim proizvodima, uključujući kućna i industrijska sredstva za čišćenje, parfeme i kozmetiku, lekove, hranu i naravno alkoholna pića. Etanol je “cidal” u prirodi, što znači da ubija mnoge žive mikroorganizme. Pošto ima sposobnost uništavanja mikroba, koristi se u medicini i u sanitarne svrhe stotinama godina. Budući da u nekim rastvorima i smesama nosi i konzervirajuća svojstva inhibiranjem rasta mikroorganizama, etanol se u skladu s tim može koristiti u različitim proizvodima, u odgovarajućim koncentracijama i količinama.

Kako etanol ubija mikroorganizme?

Većina bakterijskih ćelija sastoji se od slojeva koji formiraju takozvanu “omotač ćelija”. Unutrašnji sloj je citoplazma. Ćelijska  membrana kapsulira citoplazmu, odvajajući je od spoljašnjeg sloja. Spoljni sloj je ćelijski zid koji okružuje i štiti celu ćeliju. Ovo je veoma pojednostavljen opis strukture ćelija, ali je dovoljan za našu diskusiju. Alkoholi mogu ubiti mnoge tipove bakterija na molekularnom nivou. Molekul alkohola ima jedan kraj koji može da “zgrabi” ili da se veže sa vodenim / vodenim supstancama i drugim krajem koji može da se veže sa lipidnim / masnim supstancama. Kada molekul etanola dođe u kontakt sa bakterijskom ćelijom, njen kraj koji voli vodu objedinjuje i razgrađuje hidrofilne delove spoljnjeg ćelijskog zida, slabeći ga. Istovremeno, njegov kraj koji se veže sa masnim supstancama se povezuje i ometa masne delove ćelijskog zida i ćelijske membrane. Ovo povezivanje ih čini “propustljivim” (rastvorljivijim) tako da oba sloja gube strukturalni integritet i raspadaju se, u suštini ih rastvarajući. Kako se ovi slojevi dezintegrižu, dodatni molekuli alkohola zatim ulaze u ćeliju gde denaturižu proteine, uzrokujući da bakterija umre. Sličan proces se dešava i kod spore plesni i gljivica, ali neću detaljisati,dovoljno je reći da alkohol ubija spore, sprečavajući njihov rast i reprodukciju.

Kao što nas je naučila škola, ulje i voda se ne mešaju, a to uključuje i esencijalna ulja. One su polarne suprotnosti i odbijaju jedna drugu. Stoga, ako želimo da se „pomešaju“ i ostanu zajedno, treba nam nešto da nam pomognemo. U zavisnosti od proizvoda, trebalo bi da izaberemo:

 • Disperzante
 • Emulgatore
 • Solubilizere
 • Surfaktante

Ljudi često koriste ove izraze naizmenično kada govore o formulaciji vode i proizvoda na bazi esencijalnog ulja. Međutim, termini su zapravo različiti i imaju različite,  akcije. Pogledajmo ukratko razlike u disperziji, emulgiranju i solubilizaciji. Eetanol deluje kao solubilizator za esencijalna ulja u spreju.

Razređivanje je proces smanjenja ili smanjenja koncentracije supstance (tj. rastvor ) mešanjem sa drugom supstancom (tj. rastvarač ili razblaživač) koristeći više rastvarača ili razblaživača nego rastvora. U hemiji, se koristi princip “Kao razblažena”. To jednostavno znači da će hidrofilne supstance razblaživati hidrofilne supstance (vodu u soku od narandže), hidrofobne supstance će razblaživati hidrofobne supstance (maslinovo ulje u esencijalnom ulju), gasovi će razblaživati gasove (azot u kiseonik), itd.

Disperzija je privremeno prinudno rasipanje supstance na manje delove i mnoge pravce. Supstanca se ne menja, samo se privremeno razbacuje. Pomislite na bocu preliva za salate od maslinovog ulja i sirćeta. Ako dobro protresete bočicu trenutno se raspršuje dva sastojka, i onda je možete sipati na salatu. Čim spustite bocu, primetićete da ulje i sirće odmah počinju da se razdvajaju u odvojene slojeve.

Emulgovanje je proces koji koristi hemijsku supstancu (emulgator) i silu / rotaciju da bi se spojila veza između molekula ulja i vode. Mešavina velike brzine u kombinaciji sa emulgatorom prisiljava komponente ulja da se „rasprše“ u sitne mikro-kapljice kroz vodenu komponentu bez promene molekularne strukture i polariteta. Istovremeno, molekuli emulgatora stoje između molekula ulja i molekula vode da bi stvorili „vezu“ i prisilili ih da „igraju dobro“ zajedno, umesto da se međusobno odbijaju. Ovi novi “vezani” molekuli drže se blizu jedan drugome u onome što je poznato kao emulzija, sa emulgatorom (tzv. posrednik) u centru, ali sve supstance će ostati molekularno različite. Majonez je primer emulzije, kao i losion za telo na bazi vode a isto tako i mleko(Sa fizičko-hemijskoga gledišta, mleko je emulzija masti, koloidni rastvor proteina i pravi rastvor šećera i soli)

Solubilizacija (micelizacija)procesa korišćenja jedne supstance (rastvarača) da bi se „rastvorila“ druga supstanca (rastvor) da bi se stvorilo jedinstveno rešenje. Ovo je tačno čak i ako supstanca  2 normalno ima molekularnu averziju prema supstanci  1 jer imaju suprotne polarnosti. Solubilizacija je hemijski proces kojim možemo da napravimo sprej sa esencijalnim uljima. Etanol se koristi za rastvaranje (‘rastapanje’) esencijalnih ulja u sprejeve na bazi vode tako da se mogu mešati ili razblaživati bez odvajanja. Pri pravilnoj koncentraciji, etanol „udaje“ esencijalna ulja i vodu zajedno, tako da oni postaju jedna homogena supstanca koja se više ne može razdvojiti u dve različite supstance. Ne može biti razdvajanja ili ‘razvoda’, oni su prisiljeni da ostanu zajedno zauvek! (npr. esencijalno ulje lavande kada se doda visokotpornom Everclear®-u npr spreju za prostorije više se ne može vratiti u odvojene supstance).

Everclear, smatra se najjačim alkoholnim pićem na svetu. Ovaj proizvod od žitarica se može nabaviti u dve varijante: ona jača sadrži 95% alkohola, dok druga varijanta sadrži slabijih 75,5% alkohola. Razlog tomu je što je jača varijanta ilegalna u nekim državama Severne Amerike.

Ako napravimo poređenje sa npr. votkom koja u proseku sadrži 40% alkohola, možemo samo zamisliti kako deluje kao piće Everclear. Uz to napomenimo da boca Evercleara, (naravno jače varijante) košta 14 dolara u SAD-u.

Surfaktanti uključuju pomalo komplikovanu diskusiju, a ono što može da zanima ljubitelje aromaterapije su jednostavna rešenja i jednostavan raspršivač u prostoriji, tako da ove supstance neću opisivati.Za vašu informaciju tenzidi ili surfaktanti su supstance koje snižavaju površinski napon vode u odnosu na vazduh ili u odnosu na graničnu površinu sa drugim supstancama. Reč surfaktant potiče od engleskog naziva za površinski aktivne supstance – surface acting agent. Surfaktanti se primenjuju kao sredstva za čišćenje, a takođe i u tekstilnoj industriji kao sredstva za kvašenje, emulgaciju i omekšavanje.

Količina alkohola etanola dodaje se proizvodu, kao i koncentracija alkohola (procenat ili stepen jačine). Vreme koje je potrebno da se esencijalna ulja rastvore takođe igra ulogu. Neka esencijalna ulja će se lako rastvoriti, poput veoma lakih i isparljivih ulja citrusa. Ostala ulja traju duže dok još manje može ostati u alkoholu zauvek i nikada se neće potpuno rastvoriti (na primer, vrlo teška / smolasta ulja poput miro tj smirne). Zato je koncentracija (procenat ili stepen jačine) alkohola koju izaberete toliko važna.

Za efikasne solubilicacione svrhe, upotrebljeni alkohol mora da sadrži 95-100% etanola. Dok mnogi entuzijasti kažu da “samo kupuju najjeftiniju votku u prodavnici pića da bi napravili sprej za  prostor ”, ovo je netačno. Jeftina votka je obično 80 ili 100% ili samo 40-50% etanola i stoga ne može pravilno rastvoriti esencijalna ulja. U slučaju da nemate 95% alkohol može se koristiti ~ 75%, ali ne može lako rastopiti esencijalna ulja. Da biste pravilno sačuvali sprej na bazi vode: alkohol koji se koristi mora imati najmanje 60% sadržaja etanola. Drugim rečima, mora da ima najmanje dvostruki procenat alkohola(120 gradi). Manji % alkohola (npr 72%)može da ubije mikroorganizme na površinama i taj procenat alkohola se i koristi za dezinfekciju površina, naš cilj je da se spreči rast mikroorganizama u spreju koji napravite, a ne da se ubijaju mikroorganizmo koji su u dodiru sa površinom. Preporuka je 95 % alkohol!U najmanju ruku, želite da koristite  (75,5% etanol) u svrhe solubilizacije. Međutim, u zavisnosti od viskoznosti i / ili specifične težine esencijalnih ulja u vašoj formuli, čak 95% etanola ne mora uvek potpuno rastvoriti gusta esencijalna ulja. U tim slučajevima, poseban denaturisani alkohol (SDA ili parfemski alkohol) je druga opcija. Generalno, SDA se koristi u kozmetičkim proizvodima, ali se njegova upotreba proteže na farmaceutske proizvode, hemijsku proizvodnju i proizvode gde je SDA rastvarač ili reaktant.

Procenat etanola koji je deo ukupne formule za sprej treba da bude najmanje 20-30%. Preporučujem 25% jer je to jednostavan broj sa kojim se može raditi kada matematički preračunavate. Koristimo procente za formulu proizvoda jer omogućava dosledno reprodukovanje i prilagođavanje veličine serije.

Možete napraviti bilo koju grupu veličine koju želite pomoću jednostavnog množenja da odredite količinu potrebnu za svaki sastojak.

Na primer, počnimo sa

120mL sprej bocom da bi napravili osnovnu bazu.

Koristićete:

30 mL 95% etanol (25% od celokupne formule)

90 mL destilovane vode (75% od ukupne formule)

( radi lakšeg merenja date su količine u gramima)

Oduzmite procenat esencijalnog ulja koje želite da koristite iz vode. Ako napravite sprej sa 3% ukupnih esencijalnih ulja, vaša formula bi bila 25% etanola, 72% destilovane vode i 3% esencijalnog ulja. Koristeći procente, možete napraviti bilo koju grupu veličine koju želite pomoću jednostavnog množenja da odredite potrebnu količinu svakog sastojka.

Opet koristite

120 mL u spreju, približna merenja za gornju formulu bila bi sledeća (merenja težine):

30 mL etanol (95%)

85 mL destilovane vode

5 mL esencijalnog ulja

Možete nabaviti jeftinu kuhinjsku vagu u mnogim prodavnicama . Ali ako je nemate, evo formule za osveživač da vam soba divno miriše, za osvežavanje tkanine i kao dezodorans sprej pomoću merenja zapremine.

Dodatni saveti:

Dosledno se držite recepta i tačnog merenja za sve sastojke. Merenja zasnovana na težini (grama, miligrama, ) preferiraju se nad merenjem zapremine (kašičice, kašike, čaše), posebno za manje serije. Takođe preporučujem dezinfekciju vaših alata, kontejnera (iznutra i spolja), radnih površina, itd. Sa 70% -tnim izopropil (trljanjem) alkoholom pre formulisanja kako bi se smanjila količina mikroba od samog početka. Pustite da se površine i posude potpuno osuše pre nego što počnete da pravite sprej. Takođe je dobra ideja da nosite nitrilne ili slične rukavice za pripremu hrane kako bi se ograničila svaka unakrsna kontaminacija sa vaše kože na proizvod i ograničili izlaganje sastojaka sopstvenoj koži. Nerazređeni alkohol nije prijatan za kožu i može izazvati suvu kožu ili iritaciju. Nerazređena esencijalna ulja na koži mogu dovesti do neželjenih reakcija.

Ova ista osnovna formula se može koristiti za sprejeve za ličnu upotrebu i lične mirise.

Važno je napomenuti:

 • Oštećenje površina i završnih obrada, kao što su gotovo drvo, radni stolovi ili čak manikir, mogu se pojaviti sa bilo kojim alkoholom, uključujući etanol. Zapamtite, to je rastvarač kao i esencijalna ulja. Vodite računa da izbegnete direktan kontakt sa završenim površinama.
 • Jednako važno, ako pravite sprej za telo, pobrinite se da izbegnete upotrebu fototoksičnih esencijalnih ulja ako planirate da izađete napolje nakon upotrebe i da poštujete opšte preporuke o bezbednosti za sva eencijalna ulja.
 • Ako planirate prodati ručno napravljen proizvod koji sadrži etanol, prvo proverite sve odgovarajuće zakone, ograničenja i zahteve savezne, državne i grada. Ovo ulazi u neke oblasti koje vas mogu dovesti u ozbiljne probleme.

Zaključak

Etanol (etil alkohol) je agens koji može ubijati mikroorganizme. Može se koristiti za eliminisanje kontaminacije mikroorganizama i sprečavanje rasta mikroorganizama. To je takođe i rastvarač koji može rastvoriti ulja. Kao takav, pogodan je za upotrebu kao rastvarač za rastvaranje malih količina isparljivih esencijalnih ulja. Za kućne „uradi sam“ entuzijaste koji prave sprejeve, kolonjske vode i slične proizvode, upotreba alkohola  (etanol) je jednostavan i jeftin način za bezbedno pripremanje proizvoda na bazi vode, kao što je sprej u prostoriji. To je vrsta “one-stop shop” u smislu očuvanja i mešanja, što znači da ne morate učiti o više uključenih konzervacijskih sistema. Međutim, za očuvanje je potreban najmanje 60% alkohola (120%) i najmanje 75% za rastvaranje esencijalnih ulja.

Proizvodnja čistih i izvornih esencijalnih uljaosnovna je delatnost Young Living društva.Proizvodi koje nudi su podeljeni u četiri kategorije osmišljene kako bi obogatili i pojednostavili svakodnevicu.

1.Esencijalna ulja –koja vam ispune um,telo i duh kako biste otkrili uravnotežen i smiren život o kakvom ste oduvek sanjali.Pojedinačna etarska ulja,mešavine(blendovi) ili vaši lični proizvodi sa ovim uljima unose zfravlje i dobrobit u vaš život.

2.Vi i vaš dom –čistoću doma i zdrav način održavanja lične higijene pomoću prirodnih proizvoda idealni su za svakodnevnu upotrebu.Ovi proizvodi su napravljni na bazi etarskih ulja bez štetnih dodatak

3.Zdravlje i telesna forma –širok izbor dodataka ishrani koji su potrebni vašem organizmu uz odlične ukuse pojačani dodatkom esencijalnih ulja

4.Lepota – kozmetika na bazi esencijalnih ulja napravljena po specijalnim formulama bez štetnih dodataka i škodljivih hemikalija omogućiće vam čišćenje,negu i hidrataciju kože

https://tisserandinstitute.org/effective-use-alcohol-aromatic-blending/

Vaš aroma savetnik, Branka Prolić Dimitrić

Više o Branki možete pogledati na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/branka-prolic-dimitric/