Važno je znati kada reći NE

Izvor: Modern Drummer Magazine

          U svemu je važno biti odmjeren, umjeren i skroman; tako se barem može čuti u narodu. Zapravo se svašta može čuti u narodu, neki to nazivaju tračevima, neki narodnom mudrosti, a neki i zdravim razumom. Nažalost, puno toga je upravo ono čega se treba bojati, a to je mišljenje drugih.

Zašto je mišljenje drugih opasan čimbenik u odgoju Vašega djeteta?

Opasno je radi konteksta. Valja prije svega objasniti značenje ovoga pojma kada su u pitanju obitelj i obiteljski odnosi. U svakoj obitelji vlada jedinstvena atmosfera i odnosi. Svaka obitelj ima svoju dinamiku odnosa i svakodnevnoga funkcioniranja, načina sporazumijevanja i međusobne komunikacije, svakodnevnih rutina i obveza. Baš zbog ovih čimbenika, koji u kombinaciji daju kontekst, svatko treba moći i znati odrediti što je najbolje za njegovo dijete i kako će to najbolje funkcionirati.

Svjesni smo toga da je prevladavajuće raspoloženje koje vlada danas kod djece i mladih dosada. Prema recentnim istraživanjima, to je osjećaj koji prevladava kod djece u školi, dok je u prošlosti ti bio strah. Ja bih taj strah iz prošlosti više nazvao strahopoštovanjem jer je on zapravo bio kombinacija stečenoga poštovanja i strahom od neuspjeha i autoriteta. Nedostatak motivacije čini dosadu opasnim stanjem jer takvu osobu ništa ne pokreće, čak i usporava.

Svaki roditelj tijekom odrastanja pokušava primijeniti razne metode odgoja kako bi izveo dijete na ,,pravi put”. Ne postoji nekakav jedinstveni pravi put ili metoda kojom se to može postići; no postoje neke univerzalne zakonitosti koje tu svakako mogu pripomoći. Jedna od tih je kontrola. Upravo je ona tanka granica koju često ne znamo odrediti. Tu je važno puno vagati i ne provoditi politiku nezamjeranja. Nikako se roditelj ne smije bojati zabraniti nešto svojemu djetetu, posebice ne pod izlikom da mu se ne zamjeri. Važno je pokazati da kontrola postoji kombinacijom pozitivnih i negativnih odgovora na potražnje djeteta. Ne radi se ovdje o nezadovoljenim potrebama, već o tome da djeca često ne znaju što žele te koriste sve što mogu izvući u svoju ,,korist”. Upravo ovdje proizlazi važnosti riječi NE. Ta je važnost u učenju odgovornosti i poštovanja, u shvaćanju da postoje stvarne granice onoga što je dobro i onoga što je loše; ili barem manje dobro. Potrebno je postaviti balans i dosljedno se držati principa i dogovora. Na taj će način dijete shvatiti da je ipak ono što roditelji govore dobro za njega, da to nisu bapske priče i da će zaista imati koristi od toga.

 

Luka Pongračić, mag. prim. educ., doktorand

Više o Luki pogledajte na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/luka-pongracic/