SREĆA, ŠOK, TUGA

Emocije koje su direktno povezane sa organom srcem.

SREĆA, UZBUĐENJE

Previše uzbuđenja, čak i onog pozitivnog, poput organizovanja nama značajnih događaja, može izazvati nervozu, napetost, teskobu, nesanicu i ubrzan rad srca.
Takođe, ti simptomi mogu i obično nam ukazuju na emotivnu nestabilnost.

ŠOK

Šok nije povezan samo s jednim organom, ali zbog svoje neočekivanosti najviše utiče na srce i bubrege. U stanju šoka povećava se lučenje adrenalina i tada se čovek sprema za borbu ili beg.

TUGA

Tuga je samo jedna od emocija koja utiče na rad srca i eventualnu pojavu srčanih oboljenja. Napetost, bes i depresija kao oblik hronične i dugotrajne tuge mogu takođe biti uzročnici srčanih problema ukoliko su prisutni duži vremenski period.

Studije koje su rađene su dokazale da ove neprijatne emocije značajno utiču na razvoj arteroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja.

Svi dobro znamo kolika je važnost srca u našem organizmu, te nikako ne smemo zanemariti simptome srčanih oboljenja.
Kada je reč o arterosklerozi, glavni simptomi su:

– bolovi, pritisak i nelagodnost u predelu grudnog koša

– gubitak daha

– bol, utrnutost, slabost ili hladnoća u udovima ukoliko su krvni sudovi u tim delovima tela suženi

– bolovi u vratu, vilici, grlu, leđima ili gornjem abdomenu

Neki ili svi od ovih simptoma su karakteristični za sva kardiovaskularna oboljenja. Hitna intervencija je neophodna ukoliko se pojave jaki bolovi u grudima, ozbiljan nedostatak vazduha i nesvestica.
Mnogo je lakše tretirati srčana oboljenja ukoliko se detektuju u ranijim fazama. Tu refleksoterapija može biti od velike pomoći.

Refleksoterapija umanjuje nivo stresa i napetosti i uspostavlja energetski balans, koji dovodi do poboljšanja cirkularcije,
smanjenja krvnog pritiska (uzrokovanog stresom, nepetošću), popuštanja emocionalnih blokada, pa se već posle prvog tretmana oseća poboljšanje.

Izvor: FB – Refleksoterapija uz aromaterapiju Subotica