OGORČENOST, OSVETOLJUBIVOST

Emocije koje su direktno povezane sa jajnicima.

Kao nosioci ženske kreativnosti, jajnici najčešće oboljevaju u slučajevima kada je ona kod žene iz nekog razloga i na neki način sputana. Ovo se može dogoditi usled toga da žena doživljava da je spoljašnje okolnosti, ali i ljudi sa kojima je u direktnom kontaktu spračavaju da se kreativno izrazi. Često svedočimo situacijama u kojima žena ne samo da suzbija svoju kreativnost nego i sve svoje emocionalne potrebe, gde je potreba za muškarcem kao autoritetom iznad svega, bez obzira na to da li se žena plaši da ne može sama da se probija kroz život, da li je finansijski zavisna ili u najgorem slučaju nemoćna i u strahu da se odupre muškarcu koji je zlostavlja, ili da takvog muškarca napusti.

Često se kod žene, iz ovih ili nekih drugih razloga, javljaju ogorčenost i osvetoljubivost. Kada žena želi da se sveti ili ima potrebu da nekoga kritikuje, jajnici su upravo ti koji mogu da stradaju.

Jajnici mogu stradati i usled nerešenih problema na ličnom ili poslovnom planu ili postojanja preterane samokritičnosti.

Način na koji jajnici stradaju su ciste, ali ponekada i maligno oboljenje, odnosno rak.

Iako ciste na jajnicima najčešće prolaze bez simptoma, ukoliko se pojave su sledeći:

– nadimanje stomaka

– bolna peristaltika creva

– bol u maloj karlici pre ili u toku menstrualnog ciklusa

– bolan seksualni odnos

– bol u donjem delu leđa ili butina

– osetljivost grudi

– mučnina i povraćanje

Jak ili oštar bol u karlici, groznica, slabost, vrtoglavica ili ubrzano disanje mogu biti simptomi pucanja ciste ili uvrtanja jajnika i nikako ne smeju biti zanemareni, već zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi karcinoma jajnika su naravno ozbiljniji i mnogobrojniji:

– mučnina

– gađenje

– povraćanje

– zatvor

– tup stalni bol u trbuhu

– otežano mokrenje

– gubitak apetita

– gubitak težine

– otežano disanje

– neredovne menstruacije

– izostanak menstruacije

– maljavost

– akne

Refleksoterapija može pomoći u razbijanju energetskih blokada koje su nastale kao posledica potiskivanja emocija koje su nastale usled zavisnosti od spoljašnjeg autoriteta ili potrebe za odobravanjem, ojačavajući time samopouzdanje kod žene, umanjujući osećaj straha, ogorčenosti i potrebe za osvetom. Samim tim se može sprečiti nastanak oboljenja na jajnicima ili zaustaviti njegov dalji razvoj, ukoliko stanje nije drastičnije narušeno.

Mišljenje, saveti i terapija koju je lekar prepisao, kao i pomoć i podrška psihologa se nikako ne smeju isključiti, jer samo na taj način može doći do poboljšanja ukoliko je oboljenje već nastalo.

Izvor: FB – Refleksoterapija uz aromaterapiju Subotica