Gotovo da nema osobe koja nije pročitala, ili bar čula priču o Maloj sireni čuvenog danskog pisca H. K. Andersena. Da, reč jeste o bajci ali – da li je u bajkama baš sve izmišljeno? I da li bajke govore samo o fantaziji, iluziji i nekim svetovima nama dalekim? Naravno da ne. A primer je upravo sudbina Male sirene, prekrasne devojke bele kože i svetlih, čarobnih očiju.

Rođena kao najmlađa, šesta ćerka u porodici sirena, više od svega želela je svet ljudi: polja, travu, glasove, zemlju. Živela je u svetu gde sirene jedino mogu živeti – u vodi koja je čudesnom magijom širila devojčinu pesmu, jer šta – Mala sirena imala je najlepši glas na svetu. I upravo je taj glas bio suština njenog bića, njeno istinsko ja i njen najlepši dar.

No, došlo je do pometnje: ugledavši prelepog mladića koji se davio u moru, Sirena ga je spasla ali se istog trenutka zaljubila u njega. Ipak, ona je i dalje živela odvojena od sveta ljudi, patila i čeznula, ne znajući da je mladić takođe zaljubljen u nju i da žudi da je oženi, tačnije – da oženi onu devojku koja mu je ukazala pomoć. Međutim, mladić ju je zapamtio po glasu, i njen glas je ostavio najjači utisak na njega. A šta je ona uradila i šta se u međuvremenu desilo?Očajna, zaljubljena, nemoćna da utiče na bilo šta, onako krhka i osetljiva otišla je kod zle veštice i uradila šta? Odrekla se svog glasa, prelepog glasa divne sirene, da bi dobila noge, a time i mogućnost da se kreće svetom ljudi i možda osvoji srce voljenog. Zašto je to bila fatalna greška?

Princ je našao drugu! Ne zbog toga što je lako zaboravio Malu sirenu, već zato što je tek jednom video, a bio je siguran da je to ona tek kada opet začuje njen divni glas koga se devojka odrekla zbog njega.

Mala sirena je sigurno dobila graciozan hod i prelepo držanje, ali nikada nije dobila njega. Pa se sad pitate: zašto su žene spremne da žrtvuju sebe, i da ono što su suštinski one, zamenjuju nečim za šta veruju da će u očima muškarca izgledati bolje, kvalitetnije, lepše? Zašto tako često žene to rade kada nema ničeg divnijeg od naše autentičnosti i prave naše suštine?

Da li su žene tako učene, i moraju li biti sputane? Kakvi to programi upale svoje alarme i govore da žena ipak izabere sputanost, odnosno da je prihvata, ma kakav vitez sa druge strane da jeste?

Izvor: umetnikzivota.com

Jelena Stegnjaić

Više o Jeleni možete videti na sledećem linku:
https://centarzalicnirazvoj.com/clan/jelena-stegnjaic/