Leto nam stiže i mnogi ljudi se sada pripremaju za letnje praznike kako bi se odmorili od raznih pritisaka i stresova savremenog života.
Ali za mnoge ljude, sama pomisao o planiranju putovanja i odmora je dovoljna da nivo stresa polako počne da raste!
Na sreću, esencijalna ulja mogu da odmor učine da opušteno provodite vreme sa vašom porodicom, uz apsolutno minimalan napor s vaše strane. Samo spakujte nekoliko pažljivo odabranih ulja i zameniti ceo arsenal lekova koje biste obično uzeli sa sobom, štedeći puno dragocenog prostora u vašem koferu.

Etarska ulja neophodna za odmor

Gde god da  krenete, ako planirate da sa sobom ponesete samo jedno esencijalno ulje na putovanje, onda ponesite naravno EU lavande.

Vaš drugi izbor bi trebalo da bude EU čajevca, jer kao lavanda, nekoliko kapi može se koristiti nerazređeno u slučaju nužde. Ove dva ulja  su od neprocenjive vrednosti za sve vrste posekotina,udaraca i ožiljaka.

Ali koja druga esencijalna ulja možete poneti sa “za svaki slučaj”?
EU Pepperminta jednostavno morate imati s vama na svojim putovanjima zbog svoje svestranosti. Na primer, ako ste skloni mučninama dok putujete samo stavite po 2 kapi  peperminta i lavande na predeo stomaka ili nežno udahnete pre početka putovanja. Ovo će vam pomoći da održite glavu a da ne klone tokom puta, umirite vaše misli i vašu anksioznost i sistem za varenje. Ako i dalje patite od mučnine dok putujete, pokušajte da udišete 3 kapi EU đumbira i 1 kap peperminta ili nanesite na kožu ispod grudi da biste smirili vaš uznemireni stomak.
Ukoliko imate pred sobom dugu vožnju, mešavina peperminta, eukaliptusa i kardamon ulja stvara odličnu mešavinu za izdržite takav napor. Nanesite po 2 kapi od svakog EU na predeo stomaka,iza vrata,na ručne zglobove ili nanesete mešavinu na pamučnu vatu i stavite je u držač za čašu ili na neko vama odgovarajuće mesto, izbegavajući plastični ili skupi kožni tapacirung!Tokom putovanja imaćete odličnu aromaterapiju jer će se predivan miris širiti u vašem autu a vi i vaši saputnici ćete put podneti bez problema!

Smirujuća kamilica

Još jedan dobar izbor je EU  rimske kamilice, jer može smiriti nervozu pred let avionom na primer,pogotovo za one koji vole da osete čvrsto tlo pod nogama . Samo stavite nekoliko kapi ulja na predeo iza vrata,na slepoočnice ili udahnite nekoliko minuta pre poletanja aviona, a ako to ne učinite, koristite mešavinu rimske kamilice, geranijuma i lavande koja umirujuće miriše i stvarno smiruje nerve .
Ako putujete dugim letom, velike su šanse da ćete prelaziti u različite vremenske zone i možda će te morati dodatno sačekati neko vreme u holu aerodroma što će sve uticati na vaše raspoloženje. Iako vam se to neće mnogo dopasti, najbolji lek za tzv. jet lag je prijatna kupka kada stignete u hotel. Ukoliko nema kupatila, koristite ulja u tuš kabini ili napravite kupku za vaše umorne noge. Balansirajuća svojstva geranijuma su pravi izbor za vas, a ako koristite đumbir, ylang ylang ili grejpfrut, ova mešavina postaje još efikasniji lek za pomenute tegobe.

EU otporna na insekte

Bez obzira kuda idete, gotovo sigurno će vas negde snaći neka populacija insekata. EU citronele, limunske trave i eukaliptusa odlikuju se odličnim sposobnostima da saniraju različite posledice od uboda insekata, i to naročito kada su umešana ulje sa osnovnim notama kao što je pačuli ili kedar, jer su takođe efikasni  i pomažu da mirisi traju mnogo duže na koži i na taj način odbijaju insekte.
Ako i dalje budete prepušteni napadima od strane različitih,nepoznatih buba i bubica, jedna kapljica čistog ulja lavande na mesto uboda će doprineti da odmah sanirate neprijatnost izazvanu crvenilom na koži a isto tako lavanda će doprineti ubrzanom lečenju eventualne otekline na koži. U slučaju uboda pčela ili osa, nakon što uklonite žaoku i primenite hladnu kompresu-oblogu od EU rimske kamilice. Stavljajte hladnu oblogu sve dok bol ne umine.

Hladna obloga

1) Pomešajte 6 kapljica EU

2) Napunite posudu hladnom vodom koristeći najhladu vodu koju možete dobiti iz slavine ili dodajte kocke leda u vodu ako možete.

3) Potopite komad tkanineili peškirić, izvadite ga i pokrivajte mesto bola

4) Ponovite ovaj proces svakih 5 do 15 minuta, po potrebi.

Hladne obloge su korisne za

glavobolje: stavite hladnu oblogu od EU lavande na čelo
Obloge od lavande mogu biti i kao prva pomoć kod akutnih  povreda sa otokom, kao što je uganuće zgloba ili iščašenje članka i drugih povreda praćenih otocima

Tople obloge su  korisne kod bolova u leđima, bolova u vratu i drugih vrsta bolova,zubobolje,ušobolje.Stavljamo ih na donji deo leđa ili na donji deo stomaka

EU Lavande je samo jedno od mnogih ulja koje možete dodati kompresama, ali to je ujedno i najsigurnije i najraznovrsnije ulje u aromaterapiji. Lavanda se može koristiti za ublažavanje glavobolje, za olakšanje mišićnih bolova kao i opuštanje krutih mišića, za ublažavanje upala kao posledice povreda, za olakšanje menstrualnih grčeva i za smanjenje bolova tokom menstrualnog ciklusa. Evo još primera EU koja možete da koristite u kompresama tj kao obloge:

– Peperminta je dobar za glavobolje, možete ga koristiti samostalno ili u kombinaciji sa lavandom; pepermint deluje stimulativno i lavanda je opuštajuća
– majoran ili kamilica za bolove tokom menstrualnog cilkusa
– ruzmarin, majoran i đumbir za mišićne bolove i udarce.
Ako dodajete druga EU ulja u komprese, zadržite ukupan broj kapljica na isti način.

Sunčanje

Ako ostanete na suncu previše dugo i izgorite, uzmite hladnu kupku sa 5 kapi EU lavande i samo 1 kap peperminta jer će vam ovo pomoći da smirite i ohladite vašu kožu.

Da biste napravili umirujući losion nakon sunčanja koji će zaštititi vašu kožu od sušenja, dodajte nekoliko kapi EU lavande i geranijuma u losion ili u aloe vera gel i nanosite ga na kožu 2 ili 3 puta dnevno. Upotreba ovog hidratantnog losiona će takođe pomoći da produžite svoju boju preplanule kože mnogo, mnogo duže nego uobičajeno posle povratka sa mora.

Evo još jednom kratkog spiska EU za putovanje

ZA VOZAČE

PEPERMINT

EUKALIPTUS

KARDAMON

UBODI,UDARCI,POSEKOTINE

LAVANDA

ČAJNO DRVO

RIMSKA KAMILICA

MUČNINA

PEPERMINT

ĐUMBIR

RIMSKA KAMILICA

JET LEG (PROMENA VREMENSKE ZONE)

GERANIJUM

GREJPFRUT

YLANG YLANG

Da li ste znali?

• Žene utiču na 85 % svih odluka o putovanju, uključujući i ono što se nalazi unutar kofera
• Toaletne torbe koje zadovoljavaju ograničenja u vezi sa ručnim prtljagom na aerodromu, koštaju u proseku tri puta više od onih ekvivalentnih normalnih veličina

 Young Living Bon Voyage paket za putovanje!

Prednosti:

• Sigurni,zdravi,organski i delotvorni proizvodi za ličnu negu na bazi etarskih ulja Young Living
• Prikladan i kompaktan paket koji je lako poneti na bilo koje putovanje
• Vaša torba za putovanje biće opterećena samo količinom proizvoda za negu koja su  potrebno tokom vešeg odmora

  • Dobar paket za sve buduće članove jer mogu da isprobaju 11 odličnih proizvoda YL
  •  TSA kompatibilan(prilagođen zahtevima tranportno-zaštitne administracije)

Sadržina paketa :

1. Thieves® AromaBright pasta za zube, 60 mL.
2. Thieves sredstvo za suvo pranje ruku, 30 mL
3. zubni konac
4. Thieves Fresh Essence Plus za umivanje, 60 mL
5. YL četkica za zube
6. Lavanda šampon, 60 mL.
7. Lavenda regenerator, 60 mL.
8. A R T®hidrantana krema za lice, 10 g
9. Balzam za usne – cimet
10. Morning Start ™ gel za tuširanje, 60 mL.
11. Genesis ™ losion za ruke i telo, 60 mL.

Ova veličina proizvoda Bon Voyage pogodna je i kompaktna – savršena veličina za
nošenje ili da je uredno spakujete u ručnu torbu.
Srećan put!

https://mymerrymessylife.com/essential-oils-2/monthly-oil-specials/facebook-cover-7/

http://www.thewelloiledlife.com/essential-oils-for-vacation-and-how-to-pack-them-for-travel/

https://lemonpeony.com/young-living-essential-oils-traveling/

https://www.youngliving.com/blog/5-essential-oils-for-travelers/

www.provansaesencije.com

Branka Prolić Dimitrić

Više o Branki možete pogledati na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/branka-prolic-dimitric/