Kao što možda znate, svako esencijalno ulje ima svoju jedinstvenu hemijsku formulu. Hemijski dizajn esencijalnog ulja određuje za šta je korisno – neki hemijski elementi čine esencijalno ulje korisnim za čišćenje, dok drugi čine ulje korisnim za kožu, i ta lista se nastavlja i nastavlja. Kada je reč o aromaterapiji, esencijalna ulja se mogu koristiti za stvaranje specifičnih emocionalnih reakcija u zavisnosti od njihove hemijske strukture. Kada se udiše esencijalno ulje, ono prolazi kroz nos i prerađuje ga deo mozga koji je odgovoran za kontrolu našeg mirisa. Odatle aromatični putevi spajaju miris sa delom našeg mozga gde se čuvaju sećanja i iskustva. Dok aroma putuje aromatičnim putevima, aktiviraju se sećanja koja nam pružaju emotivan odgovor. Pošto svako ima različita sećanja i životna iskustva, svako od nas će imati različiti odgovor na odabrano esencijalno ulje kad su emocije u pitanju. Dvoje ljudi neće imati isti odgovor na isto ulje, ali ako koristite ispravno ulja, lako je upravljati raspoloženjem i emocijama koristeći aromu esencijalnih ulja.

U našem stresnom, neprestano promenljivom svetu, postoji mnogo izvora koji se mogu koristiti za upravljanje emocijama. Pa se možda pitate: „Zašto da koristim esencijalna ulja da bih upravljao svojim emocijama?“

 1. jedan od najvećih razloga za upotrebu esencijalnih ulja za upravljanje raspoloženjem je to što su prirodne, sigurne materije koje neće uzrokovati štetne probleme, ili ugroziti vaše zdravlje i telo. Mnoge supstance i izvori koje koristimo za upravljanje stresom ili bavljenje našim emocijama mogu nas povrediti na druge načine.
 2. upotreba esencijalnih ulja pruža siguran i jednostavan način za rešavanje složenih emocija koje se neprestano menjaju. Mnogo je faktora koji mogu izazvati depresiju, anksioznost ili bilo koju drugu emocionalnu neravnotežu. Ovi faktori mogu biti povezani sa alergijama na hranu, pesticidima, elektromagnetnim zagađenjem, teškim metalima, lekovima, lošom ishranom, restrikcijama u  ishrani i mnogim drugim uticajima okoline, zajedno sa emocionalnim traumama i bolnim sećanjima iz detinjstva. Ako zanemarimo emocionalno zdravlje, vrlo je teško uživati u optimalnom fizičkom zdravlju jer su oni usko povezani. Ignorisanje ove veze može značajno doprineti fizičkoj bolesti i preranom starenju.
 3. esencijalna ulja pružaju sjajan način da brzo promenite svoje raspoloženje. U mnogim slučajevima možete početi da osećate umirujuće ili podižuće efekte esencijalnog ulja od trenutka kada otvorite bocu.
 4. udisanje esencijalnih ulja, nanošenje na kožu ili raspršivanje u vazduhu omogućava vam da brzo promenite raspoloženje, jer će ulje već od prvog udisaja izazvati emocionalni odgovor u mozgu.

I na kraju,

5. esencijalna ulja pružaju korisniku praktičan način upravljanja raspoloženjem gotovo u bilo koje doba dana i na bilo kojoj lokaciji. Iako postoje i drugi zdravi načini za upravljanje našim emocijama – razgovor sa prijateljima ili savetnikom, fizičke aktivnosti kao i odmaranje – ove opcije nisu uvek praktične u trenutku kada želimo da izmenimo naše raspoloženje. Međutim, esencijalna ulja pružaju jednostavan način da uravnotežite vaše emocionalno stanje dok ste na poslu, u kući, u školi i u gotovo svim okolnostima.

Kada je reč o aromaterapiji, esencijalna ulja se u osnovi mogu svrstati u jednu od dve kategorije – podizanje i smirenje.

Umirujuća esencijalna ulja uglavnom su uglavnom  cvetnih mirisa zahvaljujući svojoj hemijskoj strukturi. Esencijalna ulja koja osnažuju i podižu energiju su obično iz porodici citrusa, začina ili nane.

Postoji mnogo načina da koristite esencijalna ulja i uživate u „podmlađivanju“ i vašim„osećanjima“ u svim aspektima vašeg života.

Na koje načine možete koristiti esencijalna ulja ?

 1. Difuzer ili raspršivač esencijalnih ulja
 2. Nanositi površinski, na kožu (čelo, slepoočnice, iza vrata itd.)
 3. Udisati direktno (iz boce ili kapi nanetih na tkivo / pamučnu kuglu), a takođe i tretmane kupki sa aromama.
 4. Masaža (posebnoRaindrop terapija (kišne kapi)
 5. Komprese
 6. Domaći osveživač vazduha (voda se dodaje u bocu sa raspršivačem)
 7. Inhalacija
 8. Nošenje određenih minđuša, ogrlica ili narukvica

YL Esencijalna ulja za specifična emotivna stanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljutnja / bes: bergamot, kedrovina, release, sacred mountain, rimska kamilica, čempres, jasmin, valor, neroli, lavanda, ruzmarin, ilang ilang.

Anksioznost: bosiljak, narandža, žalfija, tamjan, smreka, mandarina, vetiver, majoran, valor, peace and calming, citrus fresh,

Depresija: klinčić, eukalpitus, grejpfrut, pepermint, ruzmarin, kamilica valor, motivation,  brain power, present time

Životne tranzicije: crni biber, čempres

Strah: bergamot, čempres, mirta, smreka, rimska kamilica, geranijum, valor, bela anđelika, trauma life,gratitude

Tuga / gubitak: čempres, jasmin, smreka, neroli, ruža, sandalovina, mandarina, release, valor, inspiration, inner child, gathering, harmony, magnify your purpose

Šok: pepermint, Idaho balzamasta jela , kardamom, tamjan, bosiljak, ruzmarin, trauma life, clarity, 3 wise men, valor, harmony

Mešavine (blendovi)YL esencijalnih ulja za posebna emotivna stanja

Trauma life, mešavina terapeutskih ulja koja mogu pomoći u oslobađanju potisnute emocionalne traume nakon nesreća, smrti najmilijih itd.

Present time:: Snažna mešavina koja pojačava osećaj „biti u trenutku“. Ohrabruje vas ka napretku i poboljšnju vašeg života.

Release: Kombinacija ulja za podizanje i smirenje. Podstiče osećaj mira i blagostanja, olakšava oslobađanje ljutnje i frustracije.

Sacred Mountain: podstiče osećaj snage i osnaživanja.

Valor: Radi sa fizičkim i duhovnim aspektima današnjice. Povećava osećaj snage, hrabrosti i samopoštovanja, usprkos nevoljama. (takođe se naziva „kiropraktičar u boci“)

Peace and Calming: (a takođe i lavanda, stres away, itd.) Nežna mirisna mešavina ulja koja pomaže smirivanju napetosti i podizanju duha. Podstiče opuštanje i  dubok osećaj mira.

Palo Santo: Vekovima se koristi u tradicionalnoj narodnoj medicini za depresiju i druge emocionalne neravnoteže. Može se koristiti za oslobađanje negativne energije.

Acceptance: podstiče um. Pomaže u savladavanju odugovlačenja i poricanja.

Harmony:: Podstiče fizički i emocionalni balans, harmoničnu ravnotežu u energetskim centrima u telu.

Clarity: Promoviše jasan um i budnost. Godinama se koristi za podsticanje mentalne vitalnosti.

SARA: Posebno formulisana za suočavanje sa traumama seksualnog / fizičkog zlostavljanja.

Joy: Egzotična mešavina ulja koja povećava samoljublje i radost i privlači ljubav u nečiji život.

Hope: Vraća viziju ciljeva i snova koji se mogu potisnuti ili ometati u prošlim traumatičnim iskustvima.

Vaš aroma savetnik, Branka Prolić Dimitrić

Više o Branki možete pogledati na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/branka-prolic-dimitric/