Kada mirisni molekul  pogodi olfatorne receptore na cilijama olfaktornog bulbusa, oni se zapravo povezuju sa delom mozga. Mirisni bulbus je ugrađene u limbički sistem, deo mozga koji se bavi, između ostalog, memorijom. Obično ovu vezu doživljavamo pasivno, kada nas miris podseća na nešto što se dogodilo u prošlosti. U aromaterapiji ovu vezu koristimo aktivnim putem stimulišući pamćenje da se prisetimo informacija koje smo prethodno proučavali. U suštini, ono što se dešava je sledeće: dok učite, a vaš um apsorbuje informacije, koristite određeno esencijalno ulje koje će biti u vašoj blizini ili u raspršivaču etarskih ulja ili nakapajte na maramicu ili tupfer pamučne vate sa koje možete povremeno udisati esencijalno ulje. Informacija se tako povezuje sa odabranim mirisom ulja. Kada izlazite na ispita, ponesite  maramicu ili tupfer nakapanu sa mirisom esencijalnog ulja uz koje ste učili ili jednostavno ponesite flašicu i udišite pre ispita . Diskretno udahnete miris, pokrenuli ste akciju u vašem mozgu, vratili ste se u vreme kada ste učili, a to pomaže vašem sećanju da se priseti informacija.

Postoji nekoliko pravila koja treba slediti u ovom procesu.

 1. pokušajte da koristite miris koji nikada ranije niste koristili, jer prethodno korišćena aroma može imati asocijacije koje verovatno nemaju nikakve veze sa subjektom koji se apsorbuje. Napravite jedinstvenu formulu posebno za svaku temu koju obrađujete

2.ako je moguće koristiti jedan miris (ili formulu) po subjektu

 1. samo udišite miris kada treba da se setite naučenih informacija – na primer, na testu ili ispitu, a ne u drugim vremenima. Ako ga stalno koristite, vaša memorija će se zbuniti.

4.Neka to bude diskretno. Proverite pravila koja važe tokom polaganja ispita.Da li  se zabranjuje upotreba eesencijalnih ulja tokom ispita? Da vam to ne uzmu kao razlog da ne položite ispit!

 1. Ne oslanjajte se isključivo na ovu metodu. Mirisno-memorijska veza je zamišljena kao dodatna pomoć, a ne kao zamena za naporan rad. Nemojte samo olako prelaziti gradivo iz udžbenika koje treba da naučite, očekujući da će se magično ispit položiti sam od sebe . Izvinite, to nije tako jednostavno. Potrudite se da se na vreme i temeljno pripremite za polaganje ispita, a esencijalna ulja će vam samo dati dodatni vetar u leđa i uticati na vaše samopouzdanje.Esencijalna ulja neće učiniti da se setite stvari koje jednostavno ne znate, ali će vam pomoći da premostite jaz između znanja i sećanja.

Ova prednost može biti razlika između proći i propasti. Dobar izbor, na primer, bi bio bosiljak, bergamot, limun ili ruzmarin . Bosiljak daje umu ogromnu jasnoću, dok je bergamot odličan za pružanje podrške. Ruzmarin je poboljšava pamćenju a limun je odličan za koncentraciju.

Udisanje mešavine stimulirajućih EU može vam pomoći da usredsredite svoj um i povećate budnost tokom učenja. Neke od ovih ulja takođe imaju “cefalične” osobine što znači da oni stvarno pomažu u stimulaciji uma i poboljšanju nivoa pamćenja i koncentracije.
Najsnažnije cefalično esencijalno ulje je ruzmarin – ali se takođe može koristiti pepermint, bosiljak i kardamon. Ostala stimulativna ulja uključuju grejpfrut, limun, eukaliptus i spearmint.
Za jednostavno rešenje i “brz efekat” nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina na pamučnu vatu ili maramicu i udišite.

Poboljšajte memoriju – mešajte 3 kapi etarskog ulja ruzmarina sa 1/2 kašikice kokosovog ulja i nanesite lokalno na gornji deo vrata ili raspršite 1 sat dnevno.
Pre događaja kao što su važan ispit ili razgovor za posao, možete osetiti napetost i strah, koji mogu negativno uticati na rezultat.Tada koristite etarsko ulje ruzmarina.

Ruzmarin vam može vratiti osećaj spokoja, ali i bistar um.

Ulje ruzmarina pozitivno utiče na pamćenje, poboljšava intelektualne sposobnosti i olakšava usvajanje novih podataka.

Ako želite da eksperimentišete sa kombinacijom ovih ulja, preporučujem vam

20 kapi EU limuna,

6 kapi EU bosiljka i

2 kapi EU ruzmarina.

Koristite nekoliko kapi u difuzeru za aromaterapiju, USB difuzeru ili inhalatoru i na taj način ćete pomoći sebi u povećanju energetskih nivoa i povećati koncentraciju.

Ne koristite lavandu prilikom učenja i spremanja ispita!

Istraživanje objavljeno u International Journal of Neuroscience je otkrilo da dok EU lavande može biti odlično ako želite da se opustite i smirite i to tako što ćete ga udisati … ali ako se radi o zadržavanju memorije, brzini i vremenu ostvarivanja mentalnih zadataka onda EU lavande ne treba da koristite ako želite sve dobro da zapamtite i bez greške uradite zadatke!

*Klinička studija
Istraživači su podelili 144 ispitanika u 3 grupe. Svakoj grupi je dat isti skup memorije i kognitivnih testova koji se na ispitu obavljaju.Uslov je bio da se učenici nalaze u posebnim kabinama. Data su im objašnjenja i instrukcije da se testovi daju kako bi se razvila osnova za buduće testove.

 1. grupa je bila izložena EU lavande

2.grupa  je bila izložena EU ruzmarina

 1. grupa nije bila izložena EU

REZULTATI
Rezultati su bili veoma interesantni.
Grupa Lavanda je značajno smanjila kako performanse radne memorije tako i vreme  reagovanja na zadatke zasnovane na memoriji i pažnji u poređenju sa kontrolnom grupom
Grupa Ruzmarin je značajno “poboljšala performanse za ukupan kvalitet memorije i sekundarnih faktora memorije”. Primećeno je da je ova grupa bila nešto sporija u vremenu kada se pratila memorija, ali da je kvalitet memorije značajno poboljšan i u odnosu na kontrolnu grupu i grupu Lavanda.
Kad se radi o raspoloženju, i Lavanda i Ruzmarin grupe su lako nadmašile kontrolnu grupu

Pa šta to znači u našem svakodnevnom životu?
NE koristite EU lavande kada spremate ispite jer ćete biti previše opušteni i  teže ćete zadržati u glavi ono što ste naučili
Lavandu  najbolje rezervišite za vreme kada želite da se opustite(najbolje za miran i opuštajući san)
Koristite ruzmarinovo EU kada spremate ispite i učite gradivo kako biste bolje usvojili i zapamtili svoj naučeni materijal
• UPOTREBLJATE bilo koje od ova dva ulja da poboljšate vaše raspoloženje.

Kako koristiti esencijalna ulja za pojačavanje fokusa, pažnje na detalje i  memorije?

 

 1. Izaberite jedno esencijalno ulje prema predmetu koji treba da učite. Najbolja EU za ovo su Limun, Pepermint i Ruzmarin. Možete takođe koristiti i druga esencijalna ulja, ali moraju biti prijatna za vaš nos. Takođe je važno da se esencijalno ulje koristi samo za jedan predmet.
  2. Učite, stavite nekoliko kapi u raspršivač . Ako nemate raspršivač, stavite nekoliko kapljica u čašu vrele vode
 2. Kada ste završili učenje jednog predmeta, iznesite raspršivač i provetrite sobu.
  4. Ponovite korake 2 i 3 koristeći odabrano esencijalno ulje za sledeći predmet.
  5. Neposredno pre ispita, stavite nekoliko kapi odabranog esencijalnog ulja na maramicu ili tupfer pamučne vate i stavite u kesicu sa patent zatvaračem.Najjednostavnije je poneti flašicu EU koje ste koristili sa sobom i udisati ga direkno iz flašice. Mirisati esencijalno ulje pre ispita, i tokom ispitivanja (ako je moguće).
  Ovu metodu mogu koristiti đaci u bilo kojoj dobi (za decu, tinejdžere i odrasle osobe).

Nadam se da će vam ovaj savet pomoći,da ćete uživati na ispitu i vi i profesor!

Čiste mešavine esencijalnih ulja Young Living pomažu u stimulaciji čula i povećanju jasnosti misli – pomažući vam da budete upozoreni i koncentrišete se na zadatke koji su na raspolaganju! Idealana su za korišćenje prilikom učenja, putovanja, i kada se osećate  umorno ili  da jednostavno ne možete razmišljati ispravno.Mešavine ulja koje vam preporučujem su sledeće:

BRAIN POWER – ulje koje sadrži veću količinu seskviterpena za bistrinu uma i poboljšanje koncentracije prilikom aromaterapije.Možete ga raspršiti,udisati ili naneti na kožu.Sadrži etarska ulja sandalovine,matičnjaka,smilja,kedra,plavog čempresa,tamjana i lavande

CLARITY – je mešavina etarskih ulja bosiljka,kardamona,geranijuma.bergamota,ruzmarina,limuna,ilang ilanga,peperminta,jasmina,palmarose i korijandera.Ova aroma će vas razbuditi i razbistriti um

Raspršite,udišite ili razredite sa baznim uljem i nanestite na kožu

MOTIVATION – moćan miris koji podstiče vašu kreativnost.Raspršite,udišite ili razredite sa baznim uljem i nanestite na kožu

Raspršivač koji raspršuje esencijalna ulja u vazduhu oko vas može vam pomoći da ne brinete za te dosadne ali neophodne administrativne zadatke, da sa lakoćom završavate vaše  studije ili vam pomognu da uspešno dovršite vašu prezentaciju u poslednjem trenutku. Da biste bili fokusirani i da ne biste imali sporo i tromo razmišljanje, pokušajte da raspršite moćnu aromaterapijsku kombinaciju EU eukaliptusa, peperminta i  bosiljka (izbegavajte tokom trudnoće) oko kancelarije ili proučavajte kod kuće kako biste podigli raspoloženje, i rasčistili misli . Eukaliptus je takođe moćan antiseptik koji će ubiti klice u vazduhu. Kao opšte pravilo dodajte 3-5 kapi EU na 100 ml vode u vaš raspršivač

A ako želite da se oslobodite stanja koja često prate sve one koji su opterećeni umnim radom koristite ove kombinacije esencijalnih ulja u raspršivaču.

RASEJANOST : PEPERMINT,TAMJAN,RUZMARIN

KONCENTRACIJA: PEPERMINT,LIMUN,RUZMARIN,TAMJAN

POMETNJA:PEPERMINT,LIMUN,RUZMARIN,TAMJAN

PAMĆENJE: RUZMARIN,PEPERMINT,LIMUN

MENTALNI UMOR:TAMJAN,RUZMARIN,PEPERMINT

 

                      AROMATERAPIJA U ZBORNICI

 

Aromaterapiju zaslužuju i naši vaspitači,nastavnici i profesori.Pokušaj da se drži trideset i više dece ili đaka pod kontrolom i aktivno se uključi u korisne aktivnosti je težak zadatak, a ja skidam kapu svima onima koji to rade. Korišćenje esencijalnih ulja u zbornici treba da bude usmereno na smanjenje stanja iscrpljenosti i stvaranju malog mirnog utočišta gde se nastavnici i učitelji mogu opustiti i napuniti svoje baterije. Uz suglasnost svih zainteresovanih, predlažem korišćenje relaksirajućih i umirujućih esencijalnih ulja u raspršivaču tj difuzeru. Relevantna ulja su lavanda, matičnjak, jasmin, nemačka kamilica, rimska kamilica, muškatna žalfija. Zbog toga što je zbornica zatvoreni prostor, to je savršeno okruženje za prenos klica, posebno onih koje izazivaju kašalj, prehladu i gripu. Esencijalna ulja koja se koriste u difuzeru mogu da spreče širenje infekcije, ako su antibakterijska i / ili antivirusna. Predlažem upotrebu eukaliptusa, ruzmarina, majčine dušice, karanfilića, cimeta ili posebno u vreme velike epidemije gripa esencijalno ulje-mešavinu Thieves.

Detaljnije informacije o raspršivačima etarskih ulja možete dobiti na stranici www.provansaesencije.com.

Konsultacije možete zakazati na email: esencijeprovansa@gmail.com

LITERATURA :

Vicki Pitman, Aromatherapy : A Practical Approach,

Valerie Ann Worwood,The Fragrant Mind: Aromatherapy for Personality,Mind,Mood and Emotion,

* Istraživanje objavljeno  u Međunarodnom časopisu neuronauka 2003 Jan, 113 (1): 15-38.
Arome ruzmarina i etarskog ulja lavande različito utiču na memoriju i raspoloženje kod zdravih odraslih osoba.Moss M1, Cook J, Vesnes K, Duckett P.

ili na telefon 060/0556975

Branka Prolić Dimitrić

Više o Branki možete pogledati na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/branka-prolic-dimitric/