Cikorija je samonikla, jestiva i lekovita biljka. Glavni koren ove biljke je dužine oko 20 cm, dok ostali (sekundarni) mogu ići i do 50 cm. Listovi su krupni, duguljasti i nazubljeni. Stablo je uspravno, čvsto i izbrazdano uzdužno.
Chicory je cvetna esencija koja se daje onima koji imaju neosvešćenu potrebu za ljubavlju. Karakteristično za ove ljude je da ne vole da budu sami, imaju potrebu da budu u centru pažnje i želju da kontrolišu ljude oko sebe. Lako se uvrede i insistiraju da im se za sve učinjeno uzvrati zahvalnošću.
Neko ko je danas uzor mnogim mladim sportistima ali i ljudima van sveta sporta širom sveta a ko predstavlja arhetip ove cvetne esencije je naš najtrofejniji teniser Novak Đoković.
Rođen je 1987. u Beogradu i detinjstvo proveo u svom rodnom gradu i na planini Kopaonik, gde su njegovi roditelji držali restoran. Od ranog detinjstva je počeo da trenira tenis i postoji intervju sa njim kada je imao svega 7 godina u kojem je izjavio da želi da postane najbolji igrač na planeti kada poraste.
Odrastavši u sredini u kojoj je opšta situacija bila takva da jedno dete ni uz najveće napore ne može da postigne najviše ciljeve kakve je on sebi zacrtao, provodeći možda i ključne godine svog razvoja kao sportiste u trenucima kada je naša država bombardovana a političko-društveno-ekonomska situacija bila na najnižem stupnju, Novak je morao da napusti državu i krene sa treniranjem u akademiji Nikole Pilića u Minhenu kada je imao svega 13 godina.
Nekoliko godina kasnije, kada je počeo da osvoja manje turnire, njegova porodica se obraćala za pomoć svakome koga se setila, uz obećanje da će im se višestruko vratiti. Iako su mnogi prepoznali njegov talenat, niko nije želeo da mu pomogne.
Novak je sa 19 godina osvojio prvi turnir u organizaciji Asocijacije teniskih profesionalaca. Već naredne godine počeo je sa osvajanjem najvećih turnira i došao na treće mesto na svetu. Međutim, sada se pojavljuje još jedna (tačnije dve prepreke) ostvarivanju njegovog sna, da postane najbolji na planeti – igrači koji su se već pozicionirali na prva dva mesta na svetu – Rodžer Federer i Rafael Nadal.
Novaku je trebalo pune 4 godine od tada da konačno ostvari svoj cilj. Osvojio je najveći turnir na svetu (Vimbldon) i postao prvi teniser na planeti. Sa 24 godine je postigao ono o čemu je sanjao kao sedmogodišnjak. Činilo se kao da se san u potpunosti ostvario.
Ipak, ono što ga je pratilo na tom putu je nešto čega nije mogao da se oslobodi – odbacivanje od strane svih i armija navijača njegovih najvećih rivala. Činilo se kao da su pratioci „belog sporta“ već podeljeni u dve grupe i da je on tu ušao kao neko ko ne odgovara nijednoj. Šta sada uraditi? Izgleda da dobri rezultati oduševljavaju mnogo manje ljudi nego što iritiraju.
Verovatno nesvesna potreba za prihvatanjem Novaku daje „zadatak“ da pokuša da konačno pridobije ljude za sebe. Pokušavao je sa crtanjem srca na terenu, slanjem ljubavi gestikulacijom rukama od svog srca ka publici i traženjem njihove podrške u toku mečeva. Danas, 9 godina kasnije, i dalje ne dobija ono što u dubini duše želi, iako se pokazao kao pravičan, human i korektan čovek, na terenu i van njega. Zbog toga se često vidi njegova frustracija vezana za ovakve situacije.
Cvetna esencija Chicory upravo pomaže u tome da bolje razumemo druge. Uči nas tome da ljubav dajemo bez očekivanja i da je slobodna volja drugih njihovo pravo.

Napisala: Sandra Kesejić, floriterapeut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više o Sandri možete pogledati na sledećem linku: https://centarzalicnirazvoj.com/clan/sandra-kesejic/